Energie overstappers vooral eerste jaar tevreden

voorschot_energie_wijzigenOverstappen naar een andere energieleverancier kan voordeel opleveren. Toch ervaren veel overstappers alleen een voordeel op korte termijn.

Uit het onderzoek Switchen of blijven uit oktober 2014* blijkt dat 45% van de ondervraagden slechts het eerste jaar alleen bewust plezier heeft gehad van de overstap naar een andere energieleverancier. Er zijn zelfs mensen die er helemaal geen plezier aan beleven: 21% komt tot deze conclusie. Een iets kleiner deel van de respondenten, zo’n 17%, geeft aan alleen direct na het afsluiten van het contract de voordelen te ervaren.

Overstappen is geen uitzondering

Overstappen is al lang geen uitzondering meer. Uit het onderzoek blijkt dat 61% wel eens is geswitcht van energieleverancier. Dat is ongeveer hetzelfde percentage als mensen die een andere zorgverzekeraar kiezen. Nederlanders stappen nog makkelijker over op een andere provider voor hun mobiele telefoon. Toch vindt 64% van de ondervraagden het veel gedoe om over te stappen. Zo’n 40% ontvangt zelfs liever geen aanbiedingen van verschillende leveranciers.

Vrouwen stappen sneller over

De consument wordt steeds mondiger en laat zich beter informeren. Het uitzoeken van abonnementen en contracten loont de moeite, aldus 80% van de ondervraagden. Gemiddeld besteedt men 2 uur en 14 minuten aan het uitzoeken van een nieuw energiecontract. Vrouwen besteden doorgaans 40 minuten minder aan dit uitzoekwerkje dan mannen. Daarnaast wisselen mensen met een bovenmodaal inkomen makkelijker van energieleverancier.